«

»

Är du gravid? – Följ fostrets utveckling i magen ( 3D/4D-ultraljud )

Vad är 3D/4D-ultraljud?

Tekniken innebär att ultraljudsapparaten utifrån en tvådimensionell bild kan konstruera en tredimensionell bild. Denna bild är mer lik ett vanligt foto och framställer fostret naturligare. 4D är som 3D men i realtid, vilket innebär att fostrets rörelser kan ses tredimensionellt.

Finns det begränsningar?

Bildkvaliteten påverkas av mängden fostervatten runt fostret. Efter 34 veckor är det ofta svårare att ta bra bilder. Skulle den gravidas BMI vara över 30 vid inskrivningen på MVC kan detta försvåra bildtagningen ytterligare. Skulle vi inte lyckas ta 3D/4D-bilder av tillräckligt god kvalitet betalar ni endast för tillväxtkontrollen.

När utförs undersökningen?

Undersökningen utförs mellan vecka 24+0 och fram till förlossningen, dock finns de bästa förutsättningarna för 3D/4D i vecka 26-28 då barnets storlek i förhållande till fostervattensmängden är optimal.
Självklart går det även bra att komma senare än v.32 men det kan då vara risk för att bebisen är lite för stor vilket kan resultera i att man inte ser lika bra som man skulle gjort i ett tidigare skede.

Behövs några förberedelser?

Inga speciella förberedelser behövs. Det är viktigt att du dricker mycket vatten dagarna innan ditt besök eftersom att mycket vätska kan öka mängden av fostervatten runt barnet, vilket gör att vi ser tydligare.

Ta med ditt ultraljudsvar från ditt rutinultraljud. Ultraljudsvaret är ett papper där det står mått på bebisen och beräknat förlossningsdatum mm.

Hur görs undersökningen?

I de flesta fall utförs undersökningen abdominellt, dvs utanpå magen.

Hur säkert är 3D ultraljud / 4D ultraljud ?

I över 35 år har ultraljudsundersökningar studerats och använts i USA i samband med graviditeter och har inte visat sig skadligt vare sig för mamman eller barnet. Vid er 3D/4D- ultraljudsundersökning används samma typ av ultraljud som under en vanlig 2D scan hos er doktor/barnmorska. Intensiteten i styrkan ändrar sig inte när man använder 3D/4D istället för 2D och det är inte heller en annan form av ultraljud som tar fram dessa bilder, utan en ny mjukvara i datasystemet.

Om du vill göra en sådan undersökning, får du i allmänhet göra den privat

Om du vill göra en sådan undersökning, får du i allmänhet göra den privat. Den utrustning och mjukvara som krävs för 3D/4D-ultraljud är kostsam. Eftersom det inte finns särskilt många tydliga medicinska fördelar med 3D-ultraljud är det inte troligt att det kommer att ersätta ”vanligt” 2D-ultraljud i mödravården.

3 kommentarer

 1. Emma

  Jag har gjort mitt 3D/4D ultraljud idag! 🙂 Fick en hel del bilder och ett par rörliga videoclips samt undersökningen inspelad. Mysigt att ha att kolla på 🙂

  Var ska ni göra er undersökning och när? 🙂
  Vi var i stockholm på tittut 🙂

 2. Eva

  Det är så sjukt häftigt tycker jag! Jag väntar en liten pojke, jag hoppas att han är samarbetsvillig på ultraljudet, han är sprallig och rör sig otroligt mycket!

 3. Elin

  Har varit såå sugen på 3-4D UL då en tjej jag jobbat med gjort det o varit lyrisk. Nu efter att ha läst era inlägg måste jag bara ringa o försöka få en tid!! Vare sig sambon vill el ej

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *